skip to Main Content

Voorbereiden op Sapvasten in de Algarve begint bij jou thuis. Je volgt het volgende programma:

Fase 1

Sapvasten begint al thuis. Tijdens deze fase pas je in drie dagen tijd je voedingspatroon aan, daardoor wordt de kuur zo effectief mogelijk en went je lichaam alvast aan het nieuwe ‘regime’. Je krijgt de instructies voor deze fase thuisgestuurd.

Fase 2

Het sapvasten duurt zes dagen. Tijdens deze fase kunnen er zich wat lichamelijke ongemakken zoals hoofdpijn, transpireren, misselijkheid, diarree en vermoeidheid voordoen. Soms gebeurt dat ook al tijdens fase 1. Je spijsverteringsorgaan gaat over naar een andere functie: van voedsel verteren naar het afvoeren van afvalstoffen. Tijdens de kuur word je professioneel begeleid om deze ongemakken het hoofd te bieden. Na de derde dag merk je dat je je een stuk beter gaat voelen: je lichaam herstelt zich.

sapvasten-ochtend-stretch-2

Zo ziet een dag Sapvasten in de Algarve eruit

  • 07.45 u – Opstaan, bloeddruk meten, thee, citroenwater
  • 08.30 u – Ochtendstretch / Yoga in de buitenlucht
  • 09.45 u – Fruitsap
  • 10.30 u – Wandelen
  • 13.00 u – Groentesap
  • 13.30 u – Leverpakking (zie info hieronder)
  • 15.15 u – Aquajoggen
  • 16.00 u – Fruitsap
  • 17.00 u – Voor de liefhebbers: wandelen en/of massage
  • 19.00 u – Warme groentesoep

De activiteiten zijn niet verplicht en gaan op ieders eigen tempo en niveau. Vóór en tijdens de sapvastkuur wordt de bloeddruk van de deelnemers dagelijks gecontroleerd.

sapvasten-aquajoggen

Fase 3

Tijdens de laatste kuurdag wordt de opbouw van voedsel weer gestart met een lichte avondmaaltijd. Op de dag van vertrek ontbijt je met fruit en wordt de sapvastkuur afgesloten met een afscheidslunch.

Leverpakking

Je krijgt tijdens het sapvasten dagelijks een leverpakking.

Hoe belangrijk is je lever?

De lever is een zeer gecompliceerd orgaan: het filtert elke 24 uur meer dan 600 liter bloed. De lever kan alles wat we via de spijsvertering binnenkrijgen, verwerken. Het verwijdert en neutraliseert vergif en past allerlei trucs toe om beschadigingen aan ons lichaam tot het minimum te beperken. Gifstoffen zijn stoffen die de normale lichaamsfuncties in belangrijke mate verstoren en tijdelijke of blijvende schade aanrichten. Het hoeft dus niet alleen om gifstoffen in onze voeding te gaan, er zijn ook geestelijke of psychische vergiften. Ergernis of stress, ‘iets op je lever hebben’, kunnen ook schade aan je gezondheid toebrengen. Je lever is dus een belangrijk en onmisbaar orgaan en speelt bij sapvasten een cruciale rol.

Wat is een leverpakking?

Een leverpakking bestaat uit een papje van water, groene klei en enkele druppels rozemarijn (essentiële olie). Dit papje komt in een katoenen doek en wordt op je lever gelegd. De leverpakking gebeurt op je eigen kamer zodat je in alle rust kunt ontspannen. Je wordt toegedekt met een warme kruik en handdoek om te relaxen. De lever gaat nu ontgiften en zorgt voor de afvoer van de toxines. Dit kan een vieze smaak in de mond geven, maar ook een diepe ontspanning en een weldadig gevoel in de buik én je geest. Na de leverpakking moet je veel drinken om de lever en de nieren te helpen de afvalstoffen optimaal af te voeren.

Back To Top